over het gastenplan

De reis is de bestemming

Limburg is meer dan een provincie. Terwijl de provinciale administraties in het algemeen onder druk staan, omvat de naam Limburg veel meer dan haar bestuurlijk kader. Limburg is een cultureel verbonden geheel. En is daardoor ook een toeristische regio die er staat. Toeristen komen er op vakantie zoals ze op vakantie gaan naar de Kust en de Ardennen, en niet naar West-Vlaanderen of Namen, bijvoorbeeld. De toerist gaat wel naar Limburg - ‘De’ Limburg zelfs.

Hoe komt het dat Limburg als enige Belgische provincie zo duidelijk gedefinieerd wordt als toeristische bestemming? Wel, er is pas sprake van een toeristische regio als de regio gedragen wordt door zijn eigen inwoners. En dat doen ze. Limburgers voelen zich Limburgs. Het is hun identiteit. Het zit in hun DNA.

Dat de vrijetijdseconomie een belangrijke sleutel is in gebiedsontwikkeling hoeven we u dus niet uit te leggen. De manier waarop gebiedsontwikkeling gebeurt onderging de laatste jaren een drastische verandering. Mensen leven vandaag in een digitaal versterkte en geglobaliseerde context. Die verandering zette zich razendsnel in en mensen veranderden zelf mee. Ons gedrag en onze verwachtingen zijn vandaag grondig anders dan pakweg 10 jaar geleden. Dus ook de manier waarop overheden, steden, regio's vandaag hun beleid uitzetten is drastisch anders dan voorheen.

Vandaag wordt een plan niet meer geschreven vanuit een centraal planbureau. Het wordt gemaakt en geleefd met de mensen voor wie het bestemd is. Want zo creëer je betrokkenheid én verantwoordelijkheid nog voor de eerste spade in de grond gaat. Diezelfde zienswijze hanteren we voor het gastenplan.


“Met het gastenplan voor Limburg geven we samen vorm aan het Limburgse toerisme van morgen. De weg naar dat gastenplan is net zo belangrijk als het resultaat. Volg en werk hier mee aan het toerisme dat Limburg helpt groeien.”
 

Met de TOURISM FACTORY (TF) wil Toerisme Limburg een expertisecentrum voor toerisme uitbouwen dat lokale besturen inhoudelijke en strategische ondersteuning geeft bij de doorvertaling van de economische meerwaarde van toerisme in het lokaal strategisch beleid. Totaal bedrag project: € 1.782.110,40. Steun van EFRO : € 712.844,10. Steun van de Provincie Limburg : €1.069.266,30