Met het gastenplan voor Limburg geven we samen vorm aan het Limburgse toerisme van morgen. De weg naar dat gastenplan is net zo belangrijk als het resultaat. Volg en werk hier mee aan het toerisme dat Limburg helpt groeien.

Duurzaam toerisme in Limburg door de ogen van een outsider

Duurzaam toerisme in Limburg door de ogen van een outsider

 

Na het fietstoerisme voorbije november lieten we nu een experte in duurzaamheid met een onbevangen blik kijken naar het toerisme in Limburg. Amsterdamse Ecologe en docente Li An Phoa bracht met haar vriend Maarten van der Schaaf 24 uur in Limburg door. In het dagelijks leven onderzoekt Li An de relatie tussen planten, dieren en de omgeving. Ze vecht voor drinkbare rivieren met haar project Drinkable Rivers en staat 19de in de top 100 van de groenste denkers en doeners van Nederland. De bedrijfswereld schakelt haar geregeld in bij vraagstukken omtrent duurzaamheid. Afgelopen zomer wandelde Li An in 2 maanden van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Haar vriend Maarten is journalist, schrijft vooral rond duurzame thema’s en de inspirerende mensen die zich hiervoor inzetten. Samen een geschikt team om een kritische blik te werpen op het duurzame karakter van het Limburgse toerisme.

Li An Phoa & Maarten van der Schaaf bij de Botel Ophoven

Li An Phoa & Maarten van der Schaaf bij de Botel Ophoven

Een werkgroep van Toerisme Limburg werkte voor hen een 24u programma uit. Het koppel dineerde in De Bergerie en logeerde in de Botel Ophoven, een woonboot omgebouwd tot gastenverblijf, gelegen in het Agropolis Park in Kinrooi. De Botel Ophoven heeft het keurmerk de ‘Green Key’ en engageert zich tot een duurzame manier van werken. Na een ontbijt met lokale producten vertrok het koppel met een elektrische fiets naar het wijndomein Aldeneyck. Daar kregen ze een rondleiding en een proeverij. Nadien stapten Li An en Maarten terug op de elektrische fiets voor een tocht van 19 km langs het fietsroutenetwerk naar Connecterra waar ze op pad gingen met ranger Robert. Hij gaf hen een blik achter de schermen van Ecotron: een uitvalsbasis van de UHasselt voor internationaal onderzoek rond biodiversiteit en klimaat. Ook brachten Li An en Maarten een bezoek aan The Bakery in Maasmechelen, een 100% artisanale bakkerij.

The Bakery, Maasmechelen

The Bakery, Maasmechelen

We capteerden hun bevindingen in een diepte-interview. Li An was alvast enthousiast over haar ontdekkingstocht voor het gastenplan. Ze wilde immers al lang “de andere kant van de Maas” ontdekken. Op de vraag of Limburg potentieel had als duurzame regio, knikte ze volmondig ja. En ze voegde eraan toe dat ze onder de indruk was van alle gepassioneerde ondernemers die ze op haar ontdekkingstocht was tegengekomen. Tegelijk gaf ze een rugzak aan kritische bedenkingen en inzichten mee die het perspectief op duurzaam toerisme helpen verruimen. Feedback die we meenemen in de strategische keuzes voor het gastenplan.

 
Een familie outsiders neemt het kindvriendelijk toerisme onder de loep

Een familie outsiders neemt het kindvriendelijk toerisme onder de loep

Benchmark-trip Zuid-Tirol

Benchmark-trip Zuid-Tirol