Met het gastenplan voor Limburg geven we samen vorm aan het Limburgse toerisme van morgen. De weg naar dat gastenplan is net zo belangrijk als het resultaat. Volg en werk hier mee aan het toerisme dat Limburg helpt groeien.

Outsiders ontdekken Limburg

Outsiders ontdekken Limburg

 

Wat in november 2019 startte met Tom en Jasper, die Limburg ontdekten op de fiets, werd midden februari afgerond met Herman Konings die een stuk vlaai at in het kasteel van Nieuwenhoven. 4 Koppels outsiders kwamen enkele aspecten van het toerisme in Limburg beleven en onderzoeken. Deze ‘outsiders’ werden niet zomaar gekozen. Elk van hen beantwoordde aan een aantal criteria: Ze waren nog nooit of weinig in Limburg geweest als toerist. Ze pasten door hun job, gezinssituatie of interesse binnen 1 van de 4 thema’s die we hen lieten onderzoeken. En ze wilden graag met een open blik kijken naar wat Limburg te bieden heeft aan haar gasten.

We kozen voor de thema’s: fietstoerisme, duurzaam toerisme, lokaal toerisme en kindvriendelijk toerisme. Werkgroepen van Toerisme Limburg bereidde voor elk van deze outsiders een 24u programma voor, passend binnen deze thema’s. Binnen dit programma hoorde telkens activiteiten, eten en logeren. Aan het einde van de 24u in Limburg capteerden we hun bevindingen via een diepte-interview.

Op deze pagina delen we graag de bevindingen van deze outsiders met jullie. Deze nemen we mee in onze overwegingen voor het gastenplan 2020-2025.

Fietstoerisme

Op zaterdag 3 en zondag 4 november zakten Tom en Jasper van Gent af naar Limburg. Dit sportief koppel dertigers houdt van citytrips in het binnen - en buitenland, cultuur en recreatief fietsen. We lieten hen een aantal aspecten van het fietstoerisme in Limburg onderzoeken. Na een bezoekje aan de antiekmarkt en een stevige lunch in Tongeren, zetten we hen op een KINGO e-bike langs een fietsroute doorheen het Haspengouws landschap. Als kers op de taart ontdekten Tom en Jasper Bilzen Mysteries. Het verdict? Tom en Jasper waren onder de indruk van de landschappen en de rijke geschiedenis. En vonden het toerisme innovatief: beleving gebracht op vernieuwende manieren.

Duurzaam toerisme

Op 1 en 2 februari bracht de Amsterdamse Ecologe en docente Li An Phoa samen met haar vriend Maarten van der Schaaf haar 24 uur in Limburg door. We lieten hen kijken naar het duurzaam toerisme. In het dagelijks leven onderzoekt Li An de relatie tussen planten, dieren en de omgeving. Ze vecht voor drinkbare rivieren met haar project Drinkable Rivers en staat 19de in de top 100 van de groenste denkers en doeners van Nederland. De bedrijfswereld schakelt haar geregeld in bij vraagstukken omtrent duurzaamheid. Afgelopen zomer wandelde Li An in 2 maanden van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee. Haar vriend Maarten is journalist, schrijft vooral rond duurzame thema’s en de inspirerende mensen die zich hiervoor inzetten. Samen een geschikt team om een kritische blik te werpen op het duurzame karakter van het Limburgse toerisme.

Het koppel ondernam een tocht met een elektrische fiets naar het wijndomein Aldeneyck en naar Connecterra, waar ze een blik achter de schermen van Ecotron kregen. Ook brachten Li An en Maarten een bezoek aan The Bakery in Maasmechelen, een 100% artisanale bakkerij.

Li An was alvast enthousiast over haar ontdekkingstocht voor het gastenplan. Ze wilde immers al lang “de andere kant van de Maas” ontdekken. Op de vraag of Limburg potentieel had als duurzame regio, knikte ze volmondig ja. En ze voegde eraan toe dat ze onder de indruk was van alle gepassioneerde ondernemers die ze op haar ontdekkingstocht was tegengekomen. Tegelijk gaf ze een rugzak aan kritische bedenkingen en inzichten mee die het perspectief op duurzaam toerisme helpen verruimen.

Kindvriendelijk toerisme

Arthur, Manon en Eliot bezochten Limburg met mama en papa Stéphanie en Christophe op 16 en 17 februari. De familie Imschoot is afkomstig uit Gent en was nog maar enkele keren als gezin in Limburg geweest. Tijdens hun verblijf keek het gezin als outsiders of Limburg voldoende aanbod heeft om gezinnen met kinderen te onthalen. Zo ging het vijftal klimmen en duiken bij B-Mine, eten in Restaurant Rauw, ijsjes eten en slapen in ‘t Kasteeltje in Beverlo, en gingen ze op wandel met de Alpaca’s van Alpacha Pachmana, de alpacaboerderij in Ham. Een actief weekend voor deze energieke familie, dus.

Hoewel ze tijdens hun 24 uur als outsider veel binnen zijn geweest, zien ze wat het Limburgse landschap kan bieden, en willen ze hiervoor zeker terugkomen. De familie zou dan zonder twijfel zelf een kindvriendelijk programma kunnen samenstellen met alles wat Limburg in petto heeft. Het meest verrast waren ze door de hoge graad van beleving en professionele aanpak van de toerisme gastheren. Of het nu de vakkennis en passie van de Alpacaboerderij was, of de innovatieve herinrichting van B-Mine. Een andere grote troef is voor hen de Limburgse gastvrijheid. Hoe Limburgse gastvrijheid tot uiting komt? Door kleine gebaren zoals ‘zet u op uw gemak’ en ‘wil je een tas koffie’. De Limburger geeft je het gevoel dat er tijd is, en alles kan, echte onthaasting op een heel natuurlijke manier met buikgevoel. Als je op vakantie bent, is dat een heel fijn gevoel.

Lokaal toerisme

Trendwatcher Herman Konings bezocht Limburg op 16 en 17 februari, en blikte met ons terug naar een weekend vol waardevolle ontmoetingen. Vanuit zijn expertise als psycholoog en trendanalist denkt Herman Konings mee met nationale en internationale organisaties hoe ze slim kunnen inspelen op nieuwe tendensen. Op onze uitnodiging bezocht hij Limburg onder het thema 'lokaal toerisme', een fenomeen dat hij eerder in zijn boek Latte Macchiato al beschreef. We waren dus benieuwd hoe lokaal en waardevol ons toerisme was. Samen met zijn echtgenote Regina bezocht hij Haspengouw, met onder andere De Bottelarij, Wijndomein Hoenshof, B&B Widdingenhof en het Kasteel van Nieuwenhoven.

Naast lovende woorden over de gastvrije en gepassioneerde Limburgers die hij mocht spreken, gaf hij een aantal interessante insteken mee. Over hoe digitale innovatie geen tegenstelling hoeft te zijn voor fysieke beleving bijvoorbeeld. Over hoe we uit zoekgedrag op sociale media kunnen afleiden dat 'off the beaten-track' toerisme een belangrijke trend is. En hoe gezondheid een belangrijk focuspunt kan zijn in tijden dat "stress als het nieuwe vet" omschreven wordt. Want Limburg heeft daar met de hartelijke Limburgers een goede remedie voor aldus Konings.

Hij gaf ook mee dat Limburg met de vakantiegids een bijzonder en goed werkend instrument heeft dat overal in Vlaanderen gekend is. Tegelijk was hij scherp voor de soms overvloedige en soms gebrekkige bewegwijzering. Want mensen naar hier krijgen is één ding, ze ter plekke naar de juiste beleving brengen is een even belangrijk aandachtspunt.

 
4 X 4: De 4 panelgesprekken stellen ons voor 4 keuzes

4 X 4: De 4 panelgesprekken stellen ons voor 4 keuzes

7 Inzichten voor het toerisme van morgen in Limburg

7 Inzichten voor het toerisme van morgen in Limburg